Nieuws

7 juni 2016 (Gent)

Rolstoeltoegankelijke cambio-auto

Vanaf vandaag is het ook voor mensen in een rolstoel mogelijk om een cambio deelauto te gebruiken. Met een proefproject in Gent lanceert cambio autodelen haar eerste aangepaste, rolstoeltoegankelijke deelauto. Dat doen we in samenwerking met Onafhankelijk Leven vzw, een organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met een beperking. Met de rolstoeltoegankelijke deelauto van cambio komt een inclusieve samenleving opnieuw een stap dichter.


Over het proefproject

Het concept autodelen wint aan populariteit. Zo telt cambio autodelen momenteel al ca. 25.000 gebruikers en dit aantal blijft toenemen. Tot vandaag was er binnen het autodeelcircuit - op enkele particuliere initiatieven na - echter geen alternatief voor mensen met een fysieke beperking. Met het proefproject dat cambio autodelen vandaag opstart in Gent komt daar nu verandering in : een recente mini-bestelwagen uit de Gentse cambio-deelvloot werd omgebouwd zodat deze rolstoel-toegankelijk werd.

Geert Gisquière (cambio autodelen): "Vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid proberen wij ons aanbod toegankelijk te houden voor zoveel mogelijk bewoners. Reden waarom we bvb. ook ervoor kiezen 24/24 en 7/7 telefonisch bereikbaar te zijn voor wie een cambio-auto wil reserveren. Met deze rolstoeltoegankelijke auto zetten we een stap verder op deze weg. De wagen is voor iedereen toegankelijk : voor de rolstoelgebruiker kan de kofferruimte dankzij de bodemverlaging - omgevormd worden tot een comfortabele zitruimte, voor de andere cambio-gebruikers boette de koffer niks aan ruimte in."

Met de rolstoeltoegankelijke deelauto van cambio beschikt de rolstoelgebruiker over zijn/haar eigen auto ... op die momenten dat hij/zij er één wenst. Voor Onafhankelijk Leven vzw is dit een stap dichter bij een inclusieve samenleving. Want zeg nu zelf, hoe kan je deelnemen aan de samenleving als je niet eens je huis uit kan?

Peter Lambreghts, woordvoerder van Onafhankelijk Leven vzw. : "Mensen met een beperking moeten deel zijn van de samenleving, vervoer is daarbij een echte hefboom. Wat we dankzij cambio realiseren, is een enorme stap vooruit."

Het project in Gent vormt een proefproject op initiatief van cambio zelf, maar als het aanslaat hopen we dit aanbod verder te kunnen uitrollen over heel Vlaanderen. Daarbij zal ook gekeken worden of dit aangepast aanbod vanuit de overheid ondersteund kan worden binnen het kader van een efficiëntere besteding van overheidsmiddelen. Dit opdat de individuele rolstoelgebruiker geen extra financiële drempel opgelegd krijgt.

Het Gentse stadsbestuur schaart zich mee achter het project en voert mee de communicatie naar Gentenaars met een beperking en Gentse verenigingen voor personen met een beperking. "Uit behoefteonderzoek komt steeds naar voor dat vrijetijdsbeleving een knelpunt vormt voor heel wat personen met een beperking. Mobiliteit, of het gebrek er aan, speelt daarin uiteraard een rol. Ik steun dan ook voluit dit proefproject van Cambio en Onafhankelijk Leven vzw in Gent. Wanneer het succes kent kan dat de mogelijkheden qua mobiliteit voor personen met een beperking in heel Vlaanderen vergroten." zegt Resul Tapmaz, schepen van Welzijn, Gelijke Kansen, Gezondheid en Sport van de Stad Gent.

In de praktijk

De rolstoeltoegankelijke auto van cambio is voor alle cambio-gebruikers toegankelijk, niet enkel voor rolstoelgebruikers. Door de aanpassingen in de wagen is die voor iedereen immers gewoon bruikbaar, de koffer moest niks aan ruimte inboeten en ook de achterbank blijft behouden.

Voor rolstoelgebruikers is de wagen dankzij de bodemverlaging optimaal toegankelijk. De wagen is zowel bruikbaar voor gewone rolstoelen als voor mensen met een scootmobiel. Dankzij de binnenhoogte van 144 cm kan de gebruiker makkelijk in de rolstoel blijven zitten tijdens de rit en van het uitzicht door de ramen genieten. Is de achterbank tijdens deze rit opgeklapt, dan blijft er toch nog ruimte voor bagage naast de rolstoel en een extra passagier naast de chauffeur.

De rolstoeltoegankelijke auto werd aangepast door het gespecialiseerde bedrijf Freedom Auto Aanpassingen, voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en is voor iedereen bruikbaar mits lidmaatschap van cambio. Zoals elke cambio-gebruiker betaalt de rolstoelgebruiker een tarief in functie van de gereserveerde tijd en het aantal gereden kilometers. Binnen dit proefproject koos cambio er bovendien voor dezelfde tarieven te gebruiken als voor de andere mini-bestelwagens.

Dankzij de samenwerking met B-Parking kon cambio voor deze aangepaste deelauto een extra ruime plek reserveren op haar standplaats aan Gent Sint-Pieters waar deze auto opgehaald kan worden.

Foto's van deze rolstoel-toegankelijke deelauto op de cambio Facebook pagina of op aanvraag via vlaanderen@cambio.be.