Nieuws

19 december 2013 (Gent)

Bakfietsen onder dak.

Deelbakfietsen cambio vanaf nu in fietsenparking Vooruit

De bakfiets raakt stilaan ingeburgerd in Gent. Voor mensen die zelf geen bakfiets kunnen kopen of maar sporadisch een bakfiets nodig hebben, lanceerden cambio, Max Mobiel en Gents MilieuFront (met steun van Thuis in de Stad en de Stad Gent) in 2012 een bakfietsdeelproject.

Twee zomerseizoenen op rij kon je, als cambio-gebruiker, een bakfiets ontlenen aan de Poel of aan Visserij. Vanaf vandaag zijn onze deelbakfietsen ook 's winters beschikbaar. Cambio plaatste twee bakfietsen in de fietsenparking van Kunstencentrum Vooruit in de Sint-Pietersnieuwstraat. Ze staan er veilig en droog, beschermd tegen weer en wind ... en net op tijd voor wie er z'n eindejaarsaankopen mee wil doen.

De medewerkers van Vooruit zelf zullen de bakfietsen als dienstvoertuig gebruiken. En ze willen collega's in cultuurhuizen en andere organisaties en bedrijven in de buurt inspireren om hetzelfde te doen. Maar we hopen natuurlijk dat ook jij vlot je weg zal vinden naar de fietsenparking van Vooruit.

In de praktijk
Als cambio-gebruiker kan je gebruik maken van de bakfietsen met je gewone abonnement. Reserveren kan even gemakkelijk als een cambio-wagen, maar opgelet : je kan de bakfietsen enkel via de website reserveren (niet telefonisch!). Daarna kan je met je cambio-kaart op de gekozen standplaats onze cambio-kluis openen, er de sleutels van je bakfiets nemen en meteen vertrekken. Omdat je geen brandstof verbruikt, moet je uiteraard geen kilometerkosten betalen. Je betaalt enkel de uitleentijd (à rato van 1,75 euro/uur - met een maximum van 15 euro/dag). Onderhoud, herstellingen of pech onderweg, daar zorgt Max Mobiel voor.

Wie nog niet aangesloten is bij cambio, kan zich op een eenvoudige manier aanmelden. Er bestaan cambio-abonnementen die enkel gelden voor bakfietsdelen (meer info via vlaanderen@cambio.be). Maar ook het mengen van autodelen en bakfietsdelen is dus mogelijk.

Gentenaars kunnen gratis inschrijven dankzij de Stad Gent. De stad betaalt de instapkosten (35 euro) volledig terug voor wie aansluit bij cambio en gedomicilieerd is in Gent.