Vlaanderen

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseert jaarlijks De Grote Verkeersquiz, een online wedstrijd waarmee je op een speelse manier je verkeerskennis kunt bijspijkeren én mooie prijzen kan winnen. Ook dit jaar was cambio trouwe partner, want we zetten maar al te graag verkeersveiligheid in de kijker. 

In totaal namen maar liefst 978 cambio-gebruikers deel, de grote meerderheid met een 'geslaagd' (7 op 10 of meer) op het rapport. Dit waren de meest voorkomende fouten:

 • Mag je tegenover deze geparkeerde auto’s parkeren?
  Nee, maar je mag er wel stilstaan.
  Op rijbanen met tweerichtingsverkeer mag je niet parkeren tegenover een ander geparkeerd of stilstaand voertuig als daardoor de doorgang zo smal wordt dat 2 andere voertuigen elkaar moeilijk kunnen kruisen. Je mag er wel stilstaan.
 • Wanneer moet je altijd je achtermistlicht aanzetten?
  Enkel bij felle regen.
  Bij mist of sneeuwval is het gebruik van je achtermistlicht verplicht als de zichtbaarheid minder dan 100m bedraagt. Is de zichtbaarheid meer dan 100m, dan is het gebruik van je achtermistlicht bij mist of sneeuwval zelfs verboden. Volgens de wegcode is het gebruik van de achtermistlichten altijd verplicht bij felle regen, ongeacht de zichtbaarheid. 
 • Sta je goed geparkeerd als je net na een zebrapad geparkeerd staat met je wagen?
  Ja, de verplichte afstand van 5 meter geldt alleen voor het zebrapad, niet erachter.
  Op de rijbaan mag je niet stilstaan of parkeren op een zebrapad. Dat verbod geldt ook op minder dan 5 meter voor het zebrapad. Voorbij het zebrapad mag je wel stilstaan en parkeren. Door vlak voor een zebrapad stil te staan of te parkeren, belemmer je het zicht van aankomende bestuurders op overstekende voetgangers en dat kan gevaarlijk zijn. 

Emmelie M. uit Genbrugge, Pieter P. uit Wetteren, Ilse W. uit Antwerpen, Nele V. uit Gent en Thijs D. uit Leuven scoorden niet alleen 10 op 10, maar benaderden ook het dichtst het correcte antwoord op de schiftingsvraag. Zij liepen dus welverdiend met de cambio-prijzen weg. Proficiat!