Vlaanderen

Boeren & Buren?

Boeren & Buren vindt zijn oorsprong in Frankrijk, waar men in 2011 ‘La Ruche qui dit Oui!’ in het leven riep, met als doel boeren en klanten rechtstreeks met elkaar te verbinden. In 2013 strijken ze neer in België, en vanaf 2015 worden er ook in Vlaanderen lokale organisaties op poten gezet, Boeren & Buren is een netwerk dat het makkelijker en aangenamer wil maken om rechtstreeks van lokale boeren te kopen. Momenteel telt het hele netwerk in Europa meer dan 1500 initiatieven. Dat zijn er zo’n 60 in Vlaanderen, waar 500 boeren hun producten lokaal aan de man brengen via ‘de Buurderij’, want zo heet de plek waar Boeren & Buren wekelijks samenkomen. 
 

Lokaal online shoppen bij de Buurderij

Boeren & Buren is hét webplatform voor de korte keten, en ondersteunt daarmee de Buurderijen. Eigenlijk combineren ze een boerenmarkt met een webshop: de buren kunnen het assortiment online bekijken en ze bestellen hun producten vooraf; daarna halen ze hun pakket af bij de Buurderij op een vast moment terwijl ze een praatje kunnen maken met de boeren. Het sociale contact is immers belangrijk bij Boeren & Buren, het maakt boodschappen doen weer aangenaam. Je verliest niet veel tijd, maar het is tegelijk toch persoonlijk. Sinds 2016 kun je ook rechtstreeks bestellen via de app. Dat maakt het verhaal nog makkelijker en toegankelijker. 

Goed eten, goed doen

Boeren & Buren wil de consument zo dicht mogeljjk bij de producent brengen door de afstand die producten normaal afleggen letterlijk te verkleinen. Deze korte keten zorgt ervoor dat producten in Vlaanderen gemiddeld slechts 28 km afleggen tot de consument, dat kunnen we alleen maar toejuichen. 

Dankzij de Buurderij weten consumenten precies waar hun producten vandaan komen en krijgen boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Hun systeem is heel transparant: boeren bepalen volledig zelf de prijs die ze willen krijgen voor hun producten en daarnaast betaalt de buur 20% voor de ondersteuning van Boeren & Buren en de Buurderij-verantwoordelijke. Bovendien weet de boeren - door het vooraf plaatsen van de bestellingen - elke week hoeveel ze precies moeten meenemen en houden ze geen overschotten over. 

Boeren & Buren staat dan ook voor een menselijk, ecologisch en eerlijk productie- en distributiesysteem. Ze bouwen zo mee aan een eerlijker voedselsysteem, en ze willen de duurzame landbouw van de toekomst helpen ontwikkelen en ondersteunen. 

Goed eten en goed doen… Ook iets voor jou? Geniet dan tot eind april van €5 korting bij je eerste bestelling met kortingscode CAMBIOTIP.