Vlaanderen

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde organiseert jaarlijks De Grote Verkeersquiz, een online wedstrijd waarmee je op een speelse manier je verkeerskennis kunt bijspijkeren én mooie prijzen kan winnen. Ook dit jaar was cambio trouwe partner, want we zetten maar al te graag verkeersveiligheid in de kijker. 

In totaal namen maar liefst 4290 cambio-gebruikers deel, de meerderheid met een geslaagd rapport. Dit waren de meest voorkomende fouten:

 • Hoeveel meter mag een niet-deelbare lading uitsteken achteraan een bestelwagen?

  Niet meer dan 3 meter. 


  Lading die niet deelbaar is, mag niet meer dan 3 meter uitsteken aan de achterkant van het voertuig. Van zodra de lading meer dan één meter uitsteekt, moet je ze wel van de nodige signalisatie voorzien. 
   
 • Mag je iemand laten uitstappen op de halteplaats van de bus?

  Ja, dat is toegelaten binnen en buiten de bebouwde kom. 

  Je mag stilstaan op een halteplaats, dit betekend enkel voor de duur om de persoon in- of uit te laten stappen. Je mag hier niet parkeeren en wachten op een aankomende reiziger bijvoorbeeld. Je mag de bus ook niet hinderen door dit te doen.
   
 • Je deelt je wagen met een leerling-bestuurder. Waarom verwijder je het L-teken als je zelf aan het stuur zit?

  Om verwarring te vermijden.

  Je haalt het L-teken best weg zodat je niemand in de war brengt. De politie zou bijvoorbeeld kunnen vemroeden dat een leerling-bestuurder op een niet toegelaten tijdstip aan het oefenen is.
  Helaas lukt dat niet bij een rijleswagen van cambio om deze stickers permanent zijn.

Siel L. uit Deurne, Maarten M. uit Antwerpen, Stijn V. uit Sint-Amandsberg, Katrien V. uit Borgerhout en Hilde L. uit Merelbeke scoorden niet alleen 10 op 10, maar benaderden ook het dichtst het correcte antwoord op de schiftingsvraag. Zij liepen dus welverdiend met de cambio-prijzen weg. Proficiat!