Vlaanderen

Op autovakantie met cambio

 Vertrek je binnenkort met een cambio op reis? Met deze tips zorg je er voor dat je autovakantie niet in het water valt:

Laad je wagen verstandig
Omdat op vakantie gaan weleens op een volksverhuizing lijkt, is je auto correct inladen essentieel. Je auto moet namelijk goed in balans blijven voor een perfecte wegligging. Gebruik deze praktische tips.

Start uitgerust aan je rit en eet gezond
Onderschat een lange vakantierit niet. In de zomermaanden is één op de drie ongevallen op autosnelwegen geheel of gedeeltelijk te wijten aan vermoeidheid. Las pauzes in om de twee uur en vermijd ’s nachts rijden. Tijdens je vakantierit tijd maken voor een picknick is ook goed voor je concentratie. 

Waar liggen de fileknelpunten en kun je ze vermijden?
Op je bestemming geraken gaat niet altijd over een leien dakje. Waar zijn de grote knelpunten in Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk? En bestaan er alternatieven? VAB heeft deze voor jou opgelijst. Ze onderzochten ook of je de ring rond Parijs kunt vermijden, via welke tunnels je best naar Italië rijdt en wat het ideale vertrekmoment naar Zuid-Frankrijk is.

Denk aan vignetten of een tolbadge
In Frankrijk en Duitsland heb je voor sommige steden een milieuvignet nodig. Om de snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland te gebruiken heb je een snelwegvignet nodig. In Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië kun je dan weer heel wat tijd besparen met een tolbadge waarmee je door de gereserveerde poortjes kun rijden. 

Laat je niet vangen door milieuzones…
In Europa duikt de ene milieuzone na de andere op. Elk land, of zelfs elke streek, kent andere regels.

…of door afwijkende verkeersregels
De snelheidslimieten zijn in elk land anders en ook heel wat verkeersregels wijken weleens af van wat we gewoon zijn. Hier vind je een overzicht van welke regels waar gelden.

Voorkom wagenziekte
Niet iedereen is bestand tegen een lange autorit. Kinderen op de achterbank maar ook volwassenen hebben weleens last van wagenziekte. Met deze tips kun je het voorkomen of minder erg maken.

Kijk de coronamaatregelen op je bestemming na
Waar moet je in Frankrijk een mondmasker dragen? Zijn de musea in Italië wel open? Heb je in Spanje een negatieve coronatest nodig? En hoeveel meter afstand moet je houden in Duitsland?

Bekijk op de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken voor je vertrekt welk reisadvies er op dat moment geldt voor jouw bestemming. De landeninformatie wordt meermaals per week bijgewerkt op basis van de officiële mededelingen van de verschillende landen en het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Bij terugkeer naar België moet iedereen ouder dan 16 jaar een Passenger Locator Form invullen binnen de 48 uur voor terugkomst. Dit geldt voor alle landen (groen, oranje en rood) en alle transportmiddelen (auto, bus, trein, vliegtuig,…). 

Over de wagen hoef je jou in ieder geval geen zorgen te maken. We zorgen ervoor dat jouw cambio helemaal in topvorm is om op vakantie te vertrekken. Ook onderweg kun je op ons rekenen bij alle soorten autopech, want al onze wagens zijn aangesloten bij VAB pechbijstand. 

Fijne vakantie!

Met dank aan VAB.